27 Nisan 2010 Salı

Fındıklı kahveli biscotti (yağsız)


Hep denemek istediğim bir tatdı biscotti. Birçok tarifi okuduktan sonra bu tarifi denemeye karar verdim. Çünkü içinde hiç yağ yok. Tarifi sevgili Hatice ve Şule Hanımların blogunda buldum. Ve çok memnun kaldık hepimiz Levent hariç. Aşkım bebem 'çok sert bu' deyip yiyemedi. Gerçi çocuk haklı çünkü ön dişleri artık yok :)
Ama sanırım ben 2. fırınlamada biraz fazla tuttum. Hatta ilk fırınlamadan sonra tadı çok güzeldi. Krokana benziyordu. Siz denerseniz benim kadar çok tutmayın fırında :)Gerçekten de biraz fazla sert olmuştu :) Ama çayın yanında çok güzel gitti. Gelelim bu kolaycacık yapılan güzel kurabiyenin tarifine.

  • 1 su bardağı + 1-2 yemek kaşığı un (ben sadece 1 su bardağı kullandım)
  • 1 su bardağı dövülmüş fındık
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 silme yemek kaşığı neskafe
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta

Fırını 175C de ısıtın. Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın. Unun 1 su bardağını, kahveyi, karbonatı ve fındığı ekleyin. Ele yapışacak kıvamda bir hamur olana dek kalan unu da ekleyin ve yoğurun. (ben 1 bardak koydum sadece) Yaklaşık 20 cm uzunluğunda rulo yapın ve yağlı kağıt serili tepsiye koyun. 175 C de 25 dakika pişirin. Piştikten sonra 10 dakika tezgahta bekletin. keskin bir bıçakla verev olarak 1cm eninde kesin. Keserken benimkiler biraz dağıldı ama tekrar pişince düzeliyorlar. Bu dilimleri tekrardan tepsiye dizin. Fırını 125-150 C ye düşürün. Yaklaşık 25 dakika (bizimkiler çok sert oldular, biraz daha az tutulabilir fırında) tekrar fırınlayın.

Çayın yanına harika yakışan, mis gibi kahve ve fındık kokan, peksimet gibi kurabiyeleriniz oluyor. Herkese afiyet olsun.

23 Nisan 2010 Cuma

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı



Dünya tatlısı çocuklarımızın ve hepimizin bayramı kutlu olsun....

21 Nisan 2010 Çarşamba

Elmalı kolay kek



Yapımı çok basit olan bu elmalı keki, sevgili kalbim kurabiyem :) Deniz'ciğimin ev sahipliği yaptığı etkinliğe gönderiyoruz. Kolay gelsin Deniz'ciğim. Bol katılımlı, çok güzel bir etkinlik olur inşaallah canım.
Pandispanyası daha önce yaptığım hindistan cevizli kekin pandispanyası. Tarif için buraya bakabilirsiniz.
Pandispanyanın üstüne ise;
3 tane elmayı minik minik doğradım.
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar ve
1-2 yemek kaşığı toz şekeri üstüne serpip iyice karıştırdım.
Pandispanya pişince (çok kurumaması lazım. Zaten ben ince yaptığım için çabuk pişti) üstüne fırça ile hafif sıvı yağ sürüp elmalı karışımı boşaltıp, düzgünce yaydım. Elmaların rengi dönene kadar biraz pişirdim. Servis yapmadan önce pudra şekeri serptim.

14 Nisan 2010 Çarşamba

Hindistan cevizli çok pratik kek


Bu yapımı çok kolay ve lezzetli kekin ya da pastanın :) tarifini sevgili Devletşah'ın sitesinde görmüştüm çok önceleri. Ama denemek ancak kısmet oldu. Hem çok kolay yapımı gerçekten, hem de bir o kadar lezzetli. Ben çok fazla pişirmedim orijinal tarifteki gibi sanırım, ama bu haliyle aynı franjipan gibi oldu. Hafif sakızımsı, hafif nemli. Kısaca ben çok beğendim. Orijinal tarifinde hazır pastaban vardı ama evde olmadığı için ben kendim yaptım.

Hazır pastabanla yapacaksanız tek katını kullanacaksınız. Eğer siz de evde yapacaksanız pandispanyayı tarifi şöyle :)

Pandispanyası :

(Bu pandispanya 18 cm'lik kelepçeli çember kalıp için esasında. Ama ben tek kat kullanacağım için, hazırladığım pandispanya hamurunu daha büyük bir kelepçeli kalıba döktüm ki ince bir tek kat olsun diye)
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 5,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 5,5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı vanilya aroması yada 1 çay kaşığı toz vanilya

Fırını 165-170C de ısıtın.Un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı toz olarak kullanacaksanız vanilyayı bir kaba eleyin hazırda beklesin. Sonra yumurtaları, şekeri (vanilyayı sıvı olarak kullanacaksanız vanilyayı) çırpın. Karışım iyice beyazlaşana ve şeker eriyene dek en yüksek devirde çırpmaya devam edin. Sonra unlu karışımı ekleyip en düşük devirde kuru malzemeler diğerlerine karışana dek çırpın (10-15 sn kadar). Sonra karışımı yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba boşaltın. Hamur büyük kapta yayılacağı için çabuk pişecektir. Kontrol edip kürdan testi uygulayın.

Pandispanya pişerken hindistan cevizli harcı hazırlayın.

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • (tarifte 1 çay bardağı ceviz vardı ama ben koymadım)

Pudra şekeri ve yumurtayı iyice çırpın. Diğer bütün malzemeyi ekleyip karıştırın. Fırından çıkan pandispanyanın ya da çemberin içine yerleştirdiğiniz hazır pastabanın üstüne yayın. Önceden ısıttığınız fırında 175C de üstü hafif pembeleşene kadar yaklaşık 1o dakika pişirin. Afiyet bal şeker olsun.

12 Nisan 2010 Pazartesi

Kibrit kutusu etkinliği : Hasta çocukları sevindirelim



Bu kampanya, blog arkadaşlarımızdan sevgili Onuncu Köyün Adamı'nın blogunda gördüğümüz ve bizim de ufak bir katkımız olur düşüncesiyle sizlerle paylaştığımız, hasta çocuklara yardım amacıyla yapılan bir kampanya. Yazıyı aynen aktarıyorum.


(Arkadaşlar bu etkinlik 20Nisana kadar devam edecek daha doğrusu birşeyler yapmak isteyen arkadaşlar bu tarihe kadar ilgili yere hediyelerini ulaştırmalılar ki 23Nisan da çocuklara verilip yavrular sevindirilebilsin.)En az 12 Adet Pastel Boya--12Resim defteri--20Boyama kitabı--30Elişi kağıdı ile ufak bir katkıda bulunuyorum ve tüm esnaf arkadaşlarımı dolaşıp katkılarını isteyeceğim..hepimiz elimizden ne gelirse yapalım arkadaşlar bu hasta yavrular için.

Konu ile ilgili http://benhurum.blogspot.com/ arkadaşımızdan fikir ve bilgi alabilirsiniz.
Mutlu Olalım, devlet ve üniversite hastanelerinde yatmakta olan kanser hastası çocuklarımızın tedavileri sırasında, sadece bedenen değil aynı zamanda ruhen de sağlıklı olmaları ve morallerinin arttırılması için sürekli ve özel günlerde etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla kurulmuş bir dernektir.

Sevgili Yetenek Sizin adlı blog yazarı arkadaşımız ile Dernek Yekilisi Özlem Hanım bloglar arası bir kampanya düzenlemeye karar vermişler. Kibrit Kutusu etkinliği. Bu fikrin mimarı ise sevgili Kelebek Atölyesi sayesinde çok güzel işler çıkıyor.Yapacağınız şey çok basit lütfen onları sevindirelim. Ben kibrit kutusu yapamam diyorsanız derneğin sitesini ziyaret ederek ihtiyaç listesinden birini göndererekte destek olabilirsiniz.Bilmeyenler için kibrit kutusu nasıl süslenir? İçine neler konulabilir? onları bi sıralayalım!

Yukarıda gördüğünüz klasik kibrit kutusunu alıyoruz yada benzer bi kutu buluyoruz. Üzerini çeşitli malzemelerle süslüyoruz. İçine çocukların hoşuna gidebilecek minik objeler koyuyoruz. Detaylı araştırmayı Kelebek Atölyesinin sitesinden de yapabilirsiniz.İstediğiniz kadar yapabilirsiniz, isterseniz 1 adet, isterseniz 5 adet!

Tek koşul, kampanyanın daha çok alana yayılması için herkesin bu etkinliği blogunda duyurması! Lütfen bir iyilik yapın, minicikde olsa bir destek olun, onların morale ve sevgiye ihtiyacı var. Haydi yüzlerini gülümsetmeye...

Kampanyaya katılıp, blogunda duyuranları bir süpriz bekliyor. Kutu hazırlayıp aşağıda ki adrese gönderecek olan ayrıca katılmayıp, duyuru yaparak katkı sağlayan herkesin dahil olacağı bir süpriz!

(Göndereceğim yada destek olacağım diyenler bana yorum bıraksınlar lütfen)

Kutuları en geç 23 Nisan tarihine kadar yollayabilirsiniz. Önümüzde kocaman bir süre var! 23 Nisana kadar toplanan kutular onların bayramında,onlara hediye gidecektir!

Kibrit Kutusunun veya herkesin düşünüp göndereceği hediyelerin;Gönderileceği Adres:Mutlu Olalım DerneğiÖzlem ŞengirAdres: M. Kemal C. Burak Apt. No 44 D 4 Bornova-İzmir

Derneğin İhtiyaç Listesi

pastel boya - resim defteri-boyama kitabı - küçük oyuncak - elişi kağıtları-kartonları - yapıştırıcılarel işi süsleme malzemeleri(boncuk,pul v.b.)aktivitelerimiz için de kostümler,(palyaço kıyafeti,masal kahramanları gibi) ihtiyaçlarımız oluyor.sadece kabul edemediğimiz gıda:) onlar da zaten uzakta olduklarından pek gönderilmez sanırım.Bir çocuğa hediye edebileceğiniz herşey....

9 Nisan 2010 Cuma

Mercimekli, sebzeli bulgur pilavı

Geçtiğimiz hafta Alev'in yaptığı harika bulgur pilavı. Bulgur pilavını sevmemize rağmen bizim evde çok fazla pişmez nedense. Belki normal pilav :) yapmak alışkanlık olduğu için.


Gelelim nasıl yapıldığına.
  • 3 neskafe fincanı pilavlık bulgur
  • 1 soğan
  • dereotu
  • 1 kırmızı yağ biberi
  • yaklaşık yarım neskafe fincanı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tane havuç
  • tuz
  • sıvıyağ
  • 5 neskafe fincanı su
  • 2,5-3 tatlı kaşığı tuz

Sıvıyağda soğanları kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca salçasını ve dereotunu koyup salçanın kokusu değişene kadar döndürüyoruz. Sonra, minik küpler halinde doğranmış havucu ve kırmızı biberi eklayip biraz daha kavuruyoruz. Suyunu ekleyip, kaynayınca tuzu ve ayıklanmış yıkanmış mercimeği ilave ediyoruz. Ardından, ayıklayıp yıkadığımız bulguru da ekleyip altını iyice kısıyoruz ve pişmesini bekliyoruz. Pişince afiyetle yiyoruz :)

2 Nisan 2010 Cuma

Kavrulmuş fındıklı ıslak kek

Aradığım görüntüyü ve lezzeti bulmak için internette birçok tarif denedikten sonra bu tarif, tam da istediğim sonucu verdi. Çikolatalı, nefis fındık aromalı, görüntüsü de lezzeti de nemli, tam kek gibi değil de hafif badem ezmesi şekerlemelerinin dokusunda bir kek. Biraz da yaz helvasını hatırlattı bana. Tarifi sevgili Hatice Hanım'ın sitesinde (portakal ağacı) gördüm ve denedim. Çok da memnun kaldım.





Malzemeler :
  • 125 gr. tereyağ
  • 180 gr. bitter çikolata
  • 1 su bardağı (165 gr) toz şeker (ben ölçerek yaptım)
  • 4 çırpılmış yumurta
  • 1 su bardağı (150 gr) un (elenmiş) (yine ölçerek yaptım)
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı kavrulmuş ve irice dövülmüş fındık

Dikdörtgen borcama yağlı kağıt serdim ve fırını 175C de ısıtmaya başladım. Tereyağ ve çikolatayı bir kapta, kısık ateşte eritip iyice karıştırdım. Sonra bu karışımı derin ve büyük bir kaseye koyup şeker ve çırpılmış yumurtaları ekledim. Biraz karıştırdıktan sonra unu, yoğurdu ve fındıkları ekleyip, çırpma teliyle bütünleşene kadar çırptım. Sonra borcama boşaltıp fırına verdim.

Kürdan batırdığınızda çok kuru olmaması gerekiyor. Hafif nemli olacağı için kürdan temiz çıkana kadar beklememek lazım. Çok cıvık olmayacak çok kuru da olmayacak.

Fırından çıkarınca kabında soğutup, minik dilimler halinde servis yaptık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...