31 Ocak 2011 Pazartesi

Hint gözlemesi: Karnabaharlı paratha


Sevgili Pepela'mın bir tarifi. İlk gördüğümden beri aklımdaydı ve en sonunda denedim. Karnabahar tadı anlaşılmıyor. Yemesi ise çok zevkli. Bizim bildiğimiz gözlememize çok benziyor. Kahvaltıda ise harika gidiyor. Tatlı Pepelam, sağolasın canım. O güzel yüreğine sağlık.

250 gr. haşlanmış karnabahar
İnce kıyılmış maydanoz
Un
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Sıvıyağ

Karnabaharları haşlayıp, ezin. Maydanoz ve baharatları katıp karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur olana dek un ekleyin.Yarım saat üstü nemli bir bezle örtülü olarak dinlendirin(benim vaktim olmadığı için hamuru dinlendiremedim). Ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hafif yağlanmış teflon tavada arkalı önlü kızartın.

28 Ocak 2011 Cuma

Pazılı suşi :)


Geçenlerde yaptığımız bu çakma suşi :) hem lezzet, hem de görüntü bakımından bizi çok memnun etti. İşte tarifi :

Pazı
Haşlanmış patates
Mayonez
Havuç
Tuz
Karabiber

Havuçları çok az sıvıyağda soteleyin. Pazı yapraklarını kaynayan suya koyup 5-10 saniye bekletin. Çıkartıp suyunu sıkın. Patatesi ezip, mayonez, tuz ve karabiberle karıştırın. Pazı yapraklarını kesme tahtasına yayıp uçlarını kesin ve yanlarındaki fazlalıkları da bıçakla alın. Patates karışımını pazının üstüne yayıp orta kısmına uzunlamasına bir tutam havuç koyun ve pazıyı sarın. Keskin bir bıçakla, nazikçe 2’ye kesin ve düzgün taraflarını üste gelecek şekilde tabağa dizin.

26 Ocak 2011 Çarşamba

Ispanaklı börek



2,5-3 yufka
Ispanak
Soğan
Tuz
Karabiber
Süt
1 tane yumurta
Sıvı yağ

Soğanları küçük küçük doğrayıp sıvıyağda kavurduktan sonra, yıkanıp doğranmış ıspanakları ekledim. Kavurdum. En son tuz ve karabiberi ekleyip soğuması için bir kenara aldım.
Dikdörtgen bir borcama yufkalardan birini, kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştidim. Bir kasede yumurtayı çırpıp, süt ve yağ ekledim. Karıştırdım. Bu karışımdan yufkanın üstüne kaşıkla döktüm. Tekrar bir yufka parçası serdim ve yine yumurtalı karışımdan üzerine gezdirdim. 2 kere daha aynı işlemi yaptıktan sonra ıspanaklı harcı koyup yaydım ve üstüne yufka serdim. Yufkanın üzerine tekrar yumurtalı karışımdan döktüm. Üstüne bir kat daha yufka parçası serdim. Tekrar yumurtalı sütlü karışımdan döktüm. Bir parça daha koyup dışarıda kalan parçaları üstüne kapadım ve sütlü-yumurtalı karışımdan döküp buzdolabına kaldırdım. Yaklaşık bir saat sonra önceden ısıtılmış fırında 175°C de altı ve üstü kızarana kadar pişirdim. Yumuşacık su böreği tadında bir börek oluyor.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Avatar pasta


Aşkım bebem arkadaşlarıyla kutlayacağı doğum gününde, pastası için 'kara verdim avatar olsun' diyince ve de figürleri adlarıyla sipariş verince gecenin yani sabahın 4'ün de bize bunları yapmak düştü :) ''Avatar Eng olsun, Katara olsun, Soka olsun, ateş kralı olsun ama Eng'in onu yendiği sahnedeki gibi diz çöksün'' gibi istekler olunca, sabaha kadar oturup bunları yapabildik.Yetiştirmemiz gereken başka işler olunca pasta geç saate kaldı ve uykulu gözlerle bunlar çıktı ortaya.
Pastanın pandispanyası kakaolu, kreması bitter ve beyaz çikolatalıydı. Aralarda damla çikolata serpiliydi.
Tatlılar tatlısı memnun kaldı pastasından. Figürleri tek tek anlattı arkadaşlarına :)
Minnoşumuz, seni çok seviyoruz. Doğum günün kutlu olsun. Nice mutlu senelere canımızın içi.






21 Ocak 2011 Cuma

Bebek kurabiyeleri: Hoşgeldin Ada bebek












Daha önce nişan pastasını ve düğün pastasını hazırladığımız sevgili arkadaşımız Emel'ciğimizin, şimdi de bebişi için kurabiyeler hazırladık. Sevgili arkadaşımızın bu güzel ve özel günlerinde yanında olmaktan, bu harika günleri beraber paylaşmaktan dolayı çok mutluyuz.
Şeker bebiş için şeker kurabiyeleri :) anneciğinin isteği doğrultusunda pembe ve bej olarak 60 adet hazırladık. Mini minnoş, şeker mi şeker, tatlı mı tatlı Ada Bebek, aramıza ve dünyamıza hoşgeldin. Hayatın hep tatlı ve mutluluklarla dolu olsun. Seni de anneni de çok seviyoruz.





19 Ocak 2011 Çarşamba

Kakaolu muzlu sütlaç ve güzel ödülümüz


Sütlacı evdekiler çok severler ama benim pek aram yoktur. Canım çok isterse arada yerim. Ama bu sefer yaptığım çok hoşuma gitti. Gerçi evdekilere değişik geldi. Çünkü klasik sütlaç tadı yok. Kakaonun acımsılığı muzun araomasına katılınca çok ilginç bir sütlaç oldu.

1 neskafe fincanı pirinç
2 neskafe fincanı su
1 lt. süt
7-8 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 muz
1 su bardağı su

Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra 2 neskafe fincanı su ile birlikte kısık ateşte yumuşayana kadar pişirdim. Sonra sütü, şekeri , kakaoyu ve 1 su bardağı suyu ekleyip çırpma teliyle karıştırdım. Kaynamasına yakın muzu ezip içine kattım. En son vanilyayı koyup yaklaşık 2-3 dakika fokurdatıp altını kapadım. Kaselere bölüştürüp, soğuyunca muz ile süsledim.

Bu tarifi sevgili Estergonyeşil'in düzünlediği 'ben buldum' etkinliğine gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşım.
Sevgili tatlı arkadaşım Banu'cuğum bu güzel ödüle layık görmüş bizi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bizi çok mutlu ettin arkadaşım. Kucak dolusu sevgiler.

18 Ocak 2011 Salı

Ayvalı kolay kek-pasta



Çabucak birşeyler yapmam gerektiği zaman imdadıma yetişen bir tatlı. Daha önce elmalısını yapmıştım. Şimdi de ayvalısını yaptım. Hem kek gibi hem de pasta gibi. Bir gece beklerse daha da güzelleşiyor.
Pandispanyası :

2 yumurta (oda sıcaklığında)
5,5 yemek kaşığı toz şeker
5,5 yemek kaşığı un
1/2 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya
Üstü için :
Dilimlediğim ayvaları biraz şekerle beraber haşladım. Haşlanmış ayvalara biraz toz şeker (miktara göre 2-3 yemek kaşığı ), tarçın, karanfil ve biraz zencefil ekledim (evde ceviz yoktu, ama ceviz çok yakışır eminim)karıştırdım.
Pandispanya pişer pişmez üstüne yayıp tekrar fırına verdim ve hafif rengi değişene kadar 175°C de pişirdim. Soğuyunca üstüne Hindistan cevizi serptim. (Eğer bir gece buzdolabında beklerse daha güzel oluyor. )
Bu tarifi, sevgili arkadaşım estergonyeşil'in düzenlediği 'ben buldum' etkinliğine gönderiyoruz. Kolay gelsin arkadaşım. Sevgiler.

14 Ocak 2011 Cuma

12 Ocak 2011 Çarşamba

Yılbaşı kurabiyeleri (1)






Yılbaşı için hazırladığımız tarçın ve zencefilli kurabiyeler.






11 Ocak 2011 Salı

Çikolatalı puding



Hem kaselerde sunabileceğiniz, hem pasta için krema olarak kullanabileceğiniz bir puding. Ben yarım ölçü olarak kakaolu rulo pastada, krema olarak kullanmıştım.


1 kg. süt
2,5 türk kahvesi fincanı un
3 türk kahvesi fincanı toz şeker
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
160 gr bitter çikolata

Sütü tencereye koyun. Çikolata hariç diğer malzemeleri ilave edip çırpma teliyle çırparak pişirin. Kaynamaya başlayınca çikolatayı kırıp ekleyin. Çikolatalar eriyene kadar karıştırıp altını kapatın. Buzlu su dolu bir kasenin içine oturtun ve tel çırpıcıyla karıştırarak soğutun. İsterseniz daha sonra mikserle iyice çırpın.

10 Ocak 2011 Pazartesi

Güzel bir ödül ve mim



Canım arkadaşım 'Sevgilerimle' bizi bu güzel ödüle layık görmüş. Ve de bir mim yollamış. Kendisine çok teşekkür ediyoruz ve sevgilerimizi yolluyoruz.
Mim'in sorularına gelince :
1.Kaç yaşındasınız?
Çok ayıp bayanlara yaşı sorulmaz :)
2.İsminizin son harfi ne?
N
3.En sevdiğiniz renk?
Kırmızı ama bu aralar pembeye takmış durumdayım :)
4.Kilonuz kaç?
Son zamanlarda ölçmedim hiç :) (hep kaçamak cevaplar)
5.Boyunuz kaç?
1.60
6.Ailenizin kaçıncı çocuğusunuz?
1
7.En sevdiğiniz şarkı?
O kadar çok var ki
8.Siz sarışın mı esmermisiniz?
Sarışın sayılır :)
9.Sigara kullanıyormusunuz?
Şimdilik hayır :)
10.Alkol?
Aram pek yok.
11.Çayı fincanda mı içersiniz bardaktan mı?
Çay olsun da fincan bardak farketmez :)
Ben de bu güzel ödülü bütün arkadaşlarıma gönderiyorum. Herkese sevgiler.

7 Ocak 2011 Cuma

Islak kurabiye (Brownie kurabiye)



Bu leziz kurabiyenin tariflerine bakarken bu tarif aklıma ençok yatan oldu. Çünkü içinde katı yağ yok. Yapması ise çok kolay. Eğer daha önce denemediyseniz muhakkak deneyin derim. Kaç kere arka arkaya yaptım. Herkes bayıldı. Ve favorilerimiz arasına katılmayı haketti. Tarif yine Şule ve Hatice Hanım'lardan.

Malzemeler :


¾ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1/2 su bardağı Hindistan cevizi

Şerbeti :
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su


Şerbet malzemelerini şeker eriyene kadar ısıtıp kaynamasını beklemeden altını kapatın. Bir kabın içine şeker ve yumurtaları koyup, şekeri eritmek için biraz elinizle karıştırın. Hindistan cevizi dışındaki malzemeleri ekleyip yoğurun (hamur sert olmayacak). Cevizden küçük parçalar koparıp, yuvarlayarak (bastırmadan) yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180C de yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Çıkarınca, sıcakken önce şerbete hemen batırıp çıkarın ve sonra Hindistan cevizine bulayın.

5 Ocak 2011 Çarşamba

Kabaklı ve damla çikolatalı kurabiye


Hiç tahmin etmezdim yemek yaptığımız kabakla kurabiye yapılabileceğini. Yapılıyormuş :) ve de gayet güzel oluyormuş :) İçi nemli, yumuşacık kurabiyeler. Bu değişik kurabiye tarifini sevgili Hasret'in (hasretli lezzetler) düzenlediği 'Kurabiyeler Etkinliği'ne gönderiyoruz.
(Kurabiyenin tarifini buradan aldım)

Malzemeler :

115 gr. margarin veya tereyağ (oda sıcaklığında)
¾ su bardağı toz şeker
¾ su bardağı esmer şeker
1 yumurta
1 paket vanilya
2 su bardağı un
3/4 çay bardağı kakao
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tutam tuz
1,5 su bardağı damla çikolata
1,5 su bardağı rende kabak(yeşil kabak)

Fırını 180C de ısıtın. Yağı şekerlerle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurta ve vanilyayı ekleyin Un, kakao, karbonat ve tuzu bir kaba harmanlayarak eleyin. Bunu diğer karışıma ekleyin. Kabakları rendenin ince tarafıyla rendeleyip iyice suyunu sıkın ve karışıma bunu da ekleyin. En son damla çikolatayı ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 10-12 dakika pişirin ve tel ızgara üzerinde soğutun.

3 Ocak 2011 Pazartesi

Yeni yıl pastası: Çikolatalı kestaneli pasta






Bu sene daha değişik bir pasta yapacaktık, aklımızda daha değişik şeyler vardı ama Levo'cuğumun istekleri doğrultusunda bu pastayı yaptık. O da bize yardım etti :) Pastayı kakaolu pandispanya ve çikolatalı-kestaneli olarak hazırladık.

Pandispanya için :

(20x20 cm ebatlarındaki kare kalıp veya 28cm.lik kelepçeli kalıp için)

5 yumurta (oda sıcaklığında)
11 yemek kaşığı un
11 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Fırını 180°C de ısıtın. Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Yumurtaları şekerle beraber mayonez kıvamına gelene kadar çırpın. Kuru karışımı yumurtalı karışıma ekleyerek çok az çırpın. Yağlı kağıt serdiğiniz kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış fırında ilk 20 dakikasında açmamak suretiyle yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Bu süre fırından fırına değiştiği için kürdan testi yaparak fırından çıkarın. Soğuduktan sonra kalıptan alın ve streçleyerek buzdolabına kaldırın. Bir gece dolapta bekledikten sonra pastayı katlara bölebilirsiniz.
Kremayı değişik şekillerde hazırlayabilirsiniz. Ben bu sefer beyaz ve bitter çikolatalı krema hazırladım ve kestane ile karıştırdım.
(Kestaneyi bir gece önceden üstlerine derin çizikler atarak 2-3 saat suda beklettik ve sonra haşladık)

Kreması :

400 ml sıvı krema (2 küçük kutu) ben tikveşli kullanıyorum. Kıvamı diğerlerine göre çok farklı.
200 gr. bitter kuvertür çikolata
150 gr. beyaz kuvertür çikolata
Yaklaşık bir su bardağı ezilmiş haşlanmış kestane
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Çikolataları benmari usulü eritin. (kaynayan bir kabın üzerine yerleştirdiğiniz ısıya dayanıklı bir kabın içinde çikolatayı eritmek)Ilıtın. Kremaları mikserle çırpıp kabartın. Ilınan çikolataları kremaya ekleyin tekrar çırpın. Bir kaseye kremadan biraz ayırıp(pastayı kaplamak için) geri kalanına kestaneleri ve pudra şekerini ekleyip çırpın(büyükçe kestanelerden bazılarını ara katlara serpmek için ayırdık). Biraz sertleşmesi için buzdolabına kaldırın.

3'e böldüğünüz pandispanyayı altlık yada tabağa koyup önce fırça ile ıslatın (biz sulandırılmış reçel kullanıyoruz. Şekerli süt veya neskafeli şekerli süt/su ile de ıslatabilirsiniz.) Kremasını sürüp üstüne ben kestane koydum ve biraz pudra şekeri serptim. En son katı da kapatıp ayırdığım krema ile sıvadım. Buzdolabına koyup donmasını bekledim ve en son şeker hamuru ile kapladım.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...